Menü Bezárás

Környezetben, közösségben – elköteleződve a teremtésvédelem mellett

Országos teremtésvédelmi akció az szja 1+1%-os kampány keretében.

Az egyházi és civil 1%-os felajánlások fontosságára történő felhívás részeként idén hulladékgyűjtési és helyi környezetjavító akcióhoz is csatlakozhatnak az evangélikus közösségek. Amellett, hogy szűkebb és tágabb környezetünk rendben tartása, a teremtés rendjének védelme közös feladatunk, az szja 1+1%-os kampány keretében most ilyen módon is láthatóbbá tehetjük evangélikusságunkat, valamint felhívhatjuk a figyelmet az 1%-ok felajánlásának fontosságára is.

A teremtésvédelem gyakorlatba ültetését szorgalmazza az ország minden táján az idei szja 1+1%-os kampány keretében az evangélikus egyház, felhívva a figyelmet ennek a gondoskodó, jövőorientált magatartásnak a közösségépítő, hitmélyítő erejére is. A klímakatasztrófa sokakban szorongást kelt, az imádság mellett a cselekvés az, ami ezt a szorongást oldani tudja.

Ha van a gyülekezet, az óvoda, iskola vagy a diakóniai intézmény közelében, környezetében olyan hely, ahol esetleg bántóan sok az eldobált hulladék és jó lenne megtisztítani; ha a patakpart, a játszótér környéke, a szomszéd utca vagy a faluvége már megérett egy rendberakásra, akkor biztatjuk a közösségeket, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. Szedjük össze a szemetet együtt és egyszerre! Közösségben könnyebben megy!

Az akciót a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója megbízásából az Ararát Teremtésvédelmi Munkaág koordinálja.

A szervezők az akcióban résztvevő közösségek számára az alábbiakat biztosítják:

  • segédlet, ötletek és tanácsok a hulladékgyűjtési akció megszervezéséhez;
  • az akció helyi szintű hirdetéshez nyomtatható plakátok és elektronikus hirdetőanyagok;
  • néhány pár munkakesztyű – ami szemétszedés után is használható majd még;
  • szemeteszsákok.

A résztvevő közösségek vállalják, hogy:

  • a regisztrációt követően közös hulladékgyűjtő napot szervez a húsvét utáni hétvégék (hetek) bármelyikén;
  • igény esetén, a helyi lehetőségek figyelembevételével akár szabadon, akár az alábbi ajánlásokból kiegészítő közösségi programot választ (nem kötelező);
  • az eseményről, a résztvevőkről, és amikor végeztek, az összegyűjtött zsákról jó minőségű fényképeket készítenek, amit legkésőbb az akciót követő 5 napon belül elküldenek az arterm@lutheran.hu címre.

Az akcióhoz az ezen a linken elérhető űrlap kitöltésével lehet csatlakozni március 12-ig.

Hogyan lehet teljessé tenni a napot és az élményt? Ha a résztvevő közösségnek a szemétszedésen túl is van kedve és lelkesedése további akciókhoz vagy közösségi programhoz, az alábbi javaslatok közül választhat:

  • A hulladékgyűjtés területén – amennyiben a zöld övezet engedi és kívánja – a növényállomány javítása, például ültetéssel vagy gondozással.
  • Közösségi étkezés szervezése – esetleg közös főzéssel –, szeretetvendégség a templom környékén vagy piknik a megtisztított területen a hulladékgyűjtésben résztvevő önkéntesekkel.
  • Igény és lehetőségek szerint a helyi önkormányzat és/vagy a helyi hulladékgazdálkodó szervezet bevonásával, a velük való együttműködés keretében hulladékgyűjtő edények (és/vagy) figyelemfelkeltő táblák elhelyezése. (Például, de nem kizárólag: Ez a patakpart közös kincsünk, és környezetünk tisztasága jó létünk forrása, kérjük, te is dobd ki a szemetedet a hulladékgyűjtőbe!)
  • Gyülekezeti nap tartása, például gyerekfoglalkozásokkal, teremtésvédelmi vagy környezetvédelmi érzékenyítő előadással, közös filmnézéssel vagy beszélgetés szervezésével a résztvevő közösség részére.
  • Hálaadó áhítat vagy szabadtéri istentisztelet tartása az akcióban részt vevő gyülekezeti közösségnek.
  • Bármilyen egyéb saját és egyedi ötlet megvalósítása, ami jól működhet a közösségben.

Azok a közösségek is csatlakozhatnak a kampányhoz egyéb közösségi program szervezésével, ahol a hulladékgyűjtésre nincs szükség.

Környezetben, közösségben, melletted vagyunk – lélekkel, ismerettel!

Kérdés esetén az Ararát Teremtésvédelmi Munkaág arterm@lutheran.hu címén lehet érdeklődni.

Forrás: https://www.evangelikus.hu/hireink/ajanlo/orszagos-teremtesvedelmi-akcio-szja-1-szazalekos-kampany-kereteben